#5


Ferrara

Il chiostro nel recinto

Ampliamento di un centro obitoriale in un complesso storico


NEW LANDSCAPES            #Servizi pubblici   #Spazi del commiato

KICK-OFF

L’attuale sede dei servizi obitoriali è una sorta di piccolo mondo racchiuso in un recinto storico lungo le grandi mura della città. È un mondo inaccessibile e privo di spazi dedicati alla celebrazione del commiato. Il progetto aggrega i nuovi spazi lungo il muro di cinta e propone un nuovo recinto all’interno, un chiostro contemporaneo, cuore centrale della Cittadella del Commiato che si aggiunge alla serie di recinti contigui o racchiusi uno nell’altro con cui la città si è costruita nel tempo. Il nuovo obitorio comunale diventerà il fulcro del recinto dei servizi obitoriali e al suo interno la camera ardente ne sarà il cuore, raccolta attorno al chiostro dove si celebrerà il commiato e prenderanno avvio i cortei funebri. Il progetto affronta il tema chiave dell’inserimento di un nuovo tassello all’interno del sistema degli edifici racchiusi nel recinto. Tra questi acquisisce il ruolo cruciale di collegamento tra i blocchi esistenti: non si costituisce infatti come nuovo episodio, come elemento autonomo, ma si configura come un volume che ispessisce il muro di cinta e da lì si muove a collegare il blocco centrale dell’intero recinto.

DEVELOPMENT

1. La definizione del sito
The final layout of the project comes from the intersections between a series of different urban conditions. These are set on the general green tactics and follow the Urban Goals defined in the Urban Strategy.

The final layout of the project comes from the intersections between a series of different urban conditions. These are set on the general green tactics and follow the Urban Goals defined in the Urban Strategy.

The Final Layout

1. La definizione del sito
The final layout of the project comes from the intersections between a series of different urban conditions. These are set on the general green tactics and follow the Urban Goals defined in the Urban Strategy.

The final layout of the project comes from the intersections between a series of different urban conditions. These are set on the general green tactics and follow the Urban Goals defined in the Urban Strategy.

View from the station stop

View from the station stop

View from the central public park

View from the central public park

View between the public farm and the housing blocks

View between the public farm and the housing blocks

View from the elders social centre garden

View from the elders social centre garden

Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

Closing

1. La definizione del sito
The final layout of the project comes from the intersections between a series of different urban conditions. These are set on the general green tactics and follow the Urban Goals defined in the Urban Strategy.

The final layout of the project comes from the intersections between a series of different urban conditions. These are set on the general green tactics and follow the Urban Goals defined in the Urban Strategy.

The Final Layout

1. La definizione del sito
The final layout of the project comes from the intersections between a series of different urban conditions. These are set on the general green tactics and follow the Urban Goals defined in the Urban Strategy.

The final layout of the project comes from the intersections between a series of different urban conditions. These are set on the general green tactics and follow the Urban Goals defined in the Urban Strategy.

View from the station stop

View from the station stop

View from the central public park

View from the central public park

View between the public farm and the housing blocks

View between the public farm and the housing blocks

View from the elders social centre garden

View from the elders social centre garden

Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

Info

Category: Project
Item: Urban Design / Urban Project
Date: 2009.06
Typology: International Competition Project
Promoter: Europan Europe / Europan 10
Place: Nyon (Switzerland)
Second Prize Winner
CREDITS
Team: Arch. Andrea De Matteis, Arch. Federico Zanfi
Collaborators: Eng. Filippo Losi, Arch. Francesca Maria Tatarella,
Arch. Rosalba Giannoccaro, Valentina Pelligrò,
Roberta Rinaldi, Paola Sarcoli

DATA
Site Surface: 41.200 sqm
Total gross floor area: 11.600 sqm
Floor area ratio: 28%
Housing: 7.200 sqm (62%)
Public services and collective activities: 4.400 sqm (38%)
New buildings: 8.200 smq (70%)
Reuse of existing buildings: 3.400 sqm (30%)


Andrea De Matteis ARCHITECTURE AND URBANISM | P.IVA 01398210334 | Corso Buenos Aires 23, 20124 Milano | +39 02 36597013 | info@andreadematteis.it | © Andrea De Matteis 2019 | Privacy Policy